Ötletek céges blog íráshoz, avagy hogyan írj, ha nem vagy grafomán?

5/5 - (1 szavazat)

Bár írtam már számtalan cikket, hírlevelet, weboldalt, sőt még könyvet is, időről-időre eljön az a pillanat, hogy kifogyok az ötletekből. Gondolom, ezzel nem csak én vagyok így, hanem bárki, aki valaha szövegírásra adta a fejét és billentyűzetet ragadott.

ötletek céges blog íráshoz

A legnehezebb mindig az első lépés, vagyis megtalálni azt a témát, hogy miről is írjunk? Erre mutatok most pár érdekes eszközt és módszert, ami nálam működött. Végigvezetlek a folyamaton, ahol egy számomra dögunalmas témából csalogattam ki 32 használható cikkötletet.

Minőségi tartalom

Azt már biztos évek óta hallgatod, hogy minőségi tartalomra van szükséged. Ez így is van, azonban ritkán hangzik el, hogy milyen is az a bizonyos minőségi tartalom. Vannak, akik a karakterek, vagy a szavak számán keresztül igyekeznek megközelíteni. Ez azonban hülyeség. Ha egy cikk pusztán sok karaktert tartalmaz, attól nem lesz minőségi, csak hosszú.

A minőségi tartalomnak 3 nagyon egyszerű ismérve van:

  • hasznos
  • érdekes
  • inspiráló

Ha ez a szentháromság jellemző a cikkedre, akkor biztos lehetsz benne, hogy jó úton jársz. Akkor is, ha 5 mondatból áll és akkor is ha hosszabb, mint a Háború és béke.

Hasznos tartalom

Hasznos lesz az a tartalom, ami az olvasódnak megoldja valalmilyen problémáját. Az emberek nem öncélúan, pusztán szórakozásból fogják olvasgatni céges blogodat, hanem azért, hogy választ kapjanak kérdéseidre. Ha ezt megtalálják nálad, nyert ügyed van, ha nem, akkor mennek és körülnéznek a konkurenciádnál.

A Google kereséseiben egyre nagyobb arányban szerepelnek a Hogyan? típusú keresések, ezek mind-mind azt mutatják, hogy a felhasználók valamilyen új ismerethez szeretnének jutni.

hogyan? típusú keresések

Ez az infó hasznos lehet egyébként a címadásban is, ennek a bejegyzésnek például, ha nagyon kimaxolnám simán lehetne az a címe, hogy: “Hogyan szerez 30+ cikkötletet egy dögunalmas témáról 30 perc alatt?”

Érdekes tartalom

A hasznos és az érdekes taratlom között nagyjából az a különbség, hogy minden érdekes, ami hasznos, de nem minden hasznos, ami érdekes. Vagyis egy önmagában hasznos cikk bizonyára érdekes is lesz a célközönség számára. Valami a hasznosságon túlmenően lehet még érdekes azért, mert meghökkentő, vagy életbevágóan aktuális.

Inspiráló tartalom

“egy valamirevaló könyv nem arra való, hogy az olvasó elaludjon mellette, hanem inkább arra, hogy kiugorjon tőle az ágyból, és úgy, ahogy van, alsógatyában rohanjon szétverni az író úr pofáját” – írta Hrabal Táncórák idősebbeknek és haladóknak c. könyvében. Ha nem is pont ugyanezt a reakciót, de valamilyen cselekvést el lehet várni egy jó cikktől is.

Ezt a marketing, Hrabalnál sokkal kevésbé költőien, “call to action”-nek (CTA) nevezi. Egy blogbejegyzésben lehet ilyen a hírlevél-feliratkozás, megosztás, de akár az azonnali ajánlatkérés is. Én jelen esetben azt szeretném, ha lemásolnád majd a módszeremet és legalább 30 új cikkötletet szereznél blogodhoz.

inspiráló tartalom

Olvass sokat és mindig jegyzetelj

Bár most egy olyan technikát mutatok, mely segítségével minden különösebb kreativitás nélkül tudsz majd cikk ötleteket szerezni, azért szeretnélek a fentiekre figyelmeztetni. Ha blogot akarsz írni, akkor a legjobb, amit csak tehetsz, hogy sokat olvasol és a közben felmerülő ötleteidet lejegyzeteled, hogy ne merüljenek feledésbe.

Ezért, ahogy a vitaminok csomagolása figyelmeztet, arra, hogy “Az étrend kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.”, nekem is szólnom kell, hogy hosszútávon az olvasást nem fogod tudni megspórolni.

A téma az interneten hever

Ha elapadnak az ötleteid, első körben elég arra gondolni, hogy a téma az interneten hever. Itt most nem arra gondolok, hogy gyorsan elkezdj plagizálni a konkurenciádtól, hanem arra, hogy használd arra a netet, hogy megmutassa, mire kíváncsiak leendő olvasóid.

A következőkben erre mutatok néhány egyszerű (és ingyenes) eszközt, valamint technikát. A Google-t, Wikipediát, pár fórumot és tartalomjegyzéket, valamint 3 egyszerű eszköz ingyenes verzióját fogjuk használni az ötletek után való kutatásban.

Nézzük a példát!

Igyekeztem egy számomra meglehetősen érdektelen témakört keresni, ráadásul olyat, hogy az iparágban ne legyen ügyfelem. Így esett a választásom a könyvelés-re. Elég messze áll tőlem, és ha akarnék sem nagyon tudnék magamtól kreatív ötletekkel előállni. Így nem is torzulnak az eredmények, mert esélyem sincs arra, hogy bármi érdekes (meg hasznos és inspiráló) csak úgy magamtól eszembe jusson.

Ez azért hasznos jelen esetben, mert bizonyítja, hogy a módszer működik. A másik, ami bíztató, hogy biztos nem kell ennyire messziről nekifutnod majd a saját témáidnak.

Ötletek a Google-ből – 1. lépés

Első lépésként semmi mást nem csináltam, csak szépen peírtam a “könyvelés” szót a Google keresőjébe. Itt rögtön két helyről is jönnek az ötletek:

  • kapcsolódó keresések
  • mások ezeket keresték még

Google kapcsolódó keresések

Kapcsolódó keresések

A találati lista alján található kapcsolódó keresések azt mutatja meg, hogy azok a felhasználók, akik beírták a “könyvelés” keresőszót, milyen más kifejezésekre kerestek még rá. Ez azért érdekes nekünk, mert látunk olyan több szavas keresési kifejezéseket, melyek már egy lépéssel közelebb állnak ahhoz, amit cikk címként képzelhetünk el.

Mások ezeket keresték még

Ez egy viszonlag új és nagyon durva funkció, amivel a találati lista helyezettjei után kémkedhetünk. Ha rákkatintunk valamelyik találatra, majd visszanavigálunk a találati oldalra, akkor látni fogunk pár keresőszót. Ezen szavak, kifejezések találatai közt szintén szerepel az adott oldal. Így arról kapunk képet, hogy mely tartalmakra kíváncsiak a felhasználók az adott oldalon belül.

Lista az ötletekről

A találati oldalról elkezdtem összeírni az eredményeket és egy ilyen táblázatot kaptam:

téma
könyvelés alapok
könyvelés alapismeretek
bérszámfejtés díjazása
könyvelő órabér
e-könyvelés
könyvelő feladata
könyvelő felelőssége

Még korántsem vagyunk készen, de érezhetően haladunk.

Versenytársak kulcsszavai – 2. lépés

Ha a keresgélés közben belefutunk olyan versenytársba, akinek jónak tűnik az oldala, akkor annak érdemes kicsit jobban utánanézni. Erre vannak nagyon kifinomult eszközök, de most kizárólag a Similarweb ingyenes verziójára hagyatkoztam.

Az eszköz egyébként arra jó, hogy valamely képet kapjunk egy-egy versenytás forgalmáról. Többek közt megmutatja azt, hogy honnan, milyen arányban érkeznek a látogatói, ami adott esetben nagyon hasznos lehet.

Az ötleteléshez egyetlenegy adatát néztem most meg: azt, hogy melyik az az 5 kulcsszó (ennyi látható ingyenesen), melyre az adott oldalra a legtöbb keresési forgalom érkezik.

Similarweb legtöbb forgalmat hozó keresőszavak

A képen az egyik lehetséges versenytárs top 5 keresőszava látszik, ha egy párat végignyomkodunk, ezekkel tudjuk bővíteni a listánkat, mely most így néz ki:

téma
könyvelés alapok
könyvelés alapismeretek
bérszámfejtés díjazása
könyvelő órabér
e-könyvelés
könyvelő feladata
könyvelő felelőssége
vállalkozás indítása
albérlet könyvelése
könyvelési információk
kata adózás 2018

Wikipedia – 3. lépés

A Wikipédiát biztosan senkinek nem kell bemutatni. Nekünk azonban most nem is a tartalma, hanem szócikkeinek címei és alcímei érdekesek. Azok, akik írták és szerkesztették a szócikkeket, bizonyára jártasak a témakörben, így bízhatunk benne, hogy adnak majd értékes ötleteket.

A példánál hozzá kell tenni, hogy a könyvelésnél elsőre látszólag rögtön zátonyra futottam, ugyanis nincs ilyen szócikk a Wikipediában. Ez azonban nem jelent különösebb akadályt, a kapcsolódó wikipedias találatok és alcímeik bőven ellátnak munícióval.

Wikipedia könyvelés

(Egyébként, ha valaki könyvelés témakörben keresőoptimalizálásra adná a fejét, akkor nem lenne butaság létrehozni ezt a szócikket.)

Én mindenesetre kicsit bővítettem a listámat a lexikonból merített ötletekkel:

téma
könyvelés alapok
könyvelés alapismeretek
bérszámfejtés díjazása
könyvelő órabér
e-könyvelés
könyvelő feladata
könyvelő felelőssége
vállalkozás indítása
albérlet könyvelése
könyvelési információk
kata adózás 2018
kettős könyvelés
magyar számviteli alapelvek
útnyilvántartás

Képzések tematikája – 4. lépés

A Wikipediához hasonlóan remek ötletforrásként szolgálhatnak a képzések tematikái, vagy a témakörhöz kapcsolódó szakkönyvek tartalomjegyzékei. Ezekben az a jó, hogy szintén pillanatok alatt meg lehet találni őket a weben.

Amire figyelni kell, az pusztán annyi, hogy ne vigyék el teljesen a fókuszt. Jelen példánknál maradva: nem az a célunk, hogy egy tankönyvet írjunk, és a többi könyvelőt csődítsük blogunkba, hanem az, hogy információt adjunk át célcsoportunknak a témakörben. Vigyázni kell arra, hogy majd a címekben is igyekezzünk pontosan behatárolni azt, hogy kire lövünk.

Oktatás tematika

A pédához most a Soter-Line oktatási központ képzési tematikáját vettem kölcsön. Segítségével pedig az alábbiak szerint bővült a listám:

téma
könyvelés alapok
könyvelés alapismeretek
bérszámfejtés díjazása
könyvelő órabér
e-könyvelés
könyvelő feladata
könyvelő felelőssége
vállalkozás indítása
albérlet könyvelése
könyvelési információk
kata adózás 2018
kettős könyvelés
magyar számviteli alapelvek
útnyilvántartás
Jogi feladatok a gyakorlatban
Pénzügyi feladatok a gyakorlatban
Elemzési és ellenőrzési feladatok
Gazdasági és vezetési feladatok a gyakorlatban
Számviteli és szervezési feladatok gyakorlata

Fórumok – 5. lépés

A netes fórumok dicsőséges napjai mára már leáldoztak, azonban böngészésük közben még mindig számtalan érdekes témára lehet bukkanni. Nagy előnyük, hogy a felhasználók kérdései valós problémákra világítanak rá, ezért életszerű ötleteket tudunk innen beszerezni.

fórumok

Jelen esetben szerencsés, hogy a Könyvelők.hu fórumán egy meglehetősen jó kérdezz-felelekbe futottam bele, de rövid keresgélés után a több helyről is érkeznek az újabb ötletek. Mintegy 5-10 perc böngészés után már bővítettem is a listát:

téma
könyvelés alapok
könyvelés alapismeretek
bérszámfejtés díjazása
könyvelő órabér
e-könyvelés
könyvelő feladata
könyvelő felelőssége
vállalkozás indítása
albérlet könyvelése
könyvelési információk
kata adózás 2018
kettős könyvelés
magyar számviteli alapelvek
útnyilvántartás
Jogi feladatok a gyakorlatban
Pénzügyi feladatok a gyakorlatban
Elemzési és ellenőrzési feladatok
Gazdasági és vezetési feladatok a gyakorlatban
Számviteli és szervezési feladatok gyakorlata
különbözeti adózás
fordított ÁFA könyvelése
A könyvelő pedig azt mondta…
Könyvelő okj
Számviteli programok

Kulcsszókutatás – 6. lépés

A kulcsszókutatás módszeréről már van egy másik cikk a blogon, így azt nem részletezem. A dolog lényege nagyon röviden annyi, hogy egy-egy adott témakörhöz hogyan találjuk meg a kapcsolódó middle-, és long tail keresési kifejezéseket.

A példánkhoz az Ubersuggestet és a Keyword Tool ingyenes verzióját használtam – ezek mindenki számára elérhhetőek.

Kulcsszókutatás az ingyenes Ubersuggesttel

Rengeteg kapcsolódó keresési kifejezéshez jutottam így, melyek sokat dobtak a listámon:

téma
könyvelés alapok
könyvelés alapismeretek
bérszámfejtés díjazása
könyvelő órabér
e-könyvelés
könyvelő feladata
könyvelő felelőssége
vállalkozás indítása
albérlet könyvelése
könyvelési információk
kata adózás 2018
kettős könyvelés
magyar számviteli alapelvek
útnyilvántartás
Jogi feladatok a gyakorlatban
Pénzügyi feladatok a gyakorlatban
Elemzési és ellenőrzési feladatok
Gazdasági és vezetési feladatok a gyakorlatban
Számviteli és szervezési feladatok gyakorlata
különbözeti adózás
fordított ÁFA könyvelése
A könyvelő pedig azt mondta…
Könyvelő okj
Számviteli programok
mérlegképes könyvelő tanfolyam
éves beszámoló
osztalékadó
adóbevallás készítése
önellenőrzés

Facebook megosztások – 7. lépés

A Buzzsumo, annak is az ingyens verziója már képes arra, hogy megmutassa azokat a témához kapcsolódó cikkeket, melyek nagyot mentek a közösségi médiában.

Buzzsumo Facebook megosztások

Ingyenesen használva ugyan sok dolog köti a kezünket: csak az elmúlt egy évre kérhetünk adatot, ráadásul a találatok száma is korlátozott. Azonban ha vesszük a fáradságot és az eddigi kifejezéseket mind végigfuttatjuk rajta, akkor jó sok cikket elő tudunk halászni. Ráadásul rögtön azt is látjuk, hogy melyekre volt a legnagyobb érdeklődés.

Most csak a könyvelés szót használva is tudtam már bővíteni az ötletlistát:

téma
könyvelés alapok
könyvelés alapismeretek
bérszámfejtés díjazása
könyvelő órabér
e-könyvelés
könyvelő feladata
könyvelő felelőssége
vállalkozás indítása
albérlet könyvelése
könyvelési információk
kata adózás 2018
kettős könyvelés
magyar számviteli alapelvek
útnyilvántartás
Jogi feladatok a gyakorlatban
Pénzügyi feladatok a gyakorlatban
Elemzési és ellenőrzési feladatok
Gazdasági és vezetési feladatok a gyakorlatban
Számviteli és szervezési feladatok gyakorlata
különbözeti adózás
fordított ÁFA könyvelése
A könyvelő pedig azt mondta…
Könyvelő okj
Számviteli programok
mérlegképes könyvelő tanfolyam
éves beszámoló
osztalékadó
adóbevallás készítése
önellenőrzés
cégalapítás 2018. évi adóváltozások
Téves könyvelés
Kell-e könyvelő a KATA-s adómentes vállakozásoknak?

Címadás

Utolsó lépésként már csak annyi a dolgunk, hogy az öszegyűjtött kifejezésekből pofás címsorokat faragjunk. A címadásra vannak ugyan bevett sémák, de ezeket nyugodtan kezelhetjük szabadon. Ha végképp nincs ötletünk, akkor érdemes az alábbi formulákban gondolkodni:

  • Segítségnyújtás: Hogyan…?
  • Számok: 15 gyakori hiba…
  • Titok: Egy módszer, amit csak kevesen ismernek, pedig…
  • Előny: Ezzel a szoftverrel játék a ….
  • Kérdés: Tisztában van Ön…?

A felsorolást szinte a végtelenségig lehetne folytatni, arra azonban érdemes figyelni, hogy a varázslatosnak tartott formulákat használva nehogy izzadságszagú legyen a cím, mert az minden cikknek a halála.

A listánkat egy kis töprengés után egy második oszloppal egészítettem ki és így máris lett 32 ötlet, mely megoldotta a kezdeti problémát: megvannak a címek. Már van miről írni!

Íme a címlista a bloghoz

témacikk cím
könyvelés alapokKönyvelés alapok, melyeket minden vállalkozónak ismernie kell
könyvelés alapismeretekKönyvelés alapismeretek cégvezetőknek
bérszámfejtés díjazásaMennyibe kerül a bérszámfejtés? Kinek éri meg?
könyvelő órabérMennyibe kerül az óradíjas könyvelés?
e-könyvelésHogyan működik az e-könyvelés?
könyvelő feladataMi a könyvelő feladata, és mi nem az?
könyvelő felelősségeAz 5 leggyakoribb könyvelési hiba, ami nem a könyvelő felelőssége
vállalkozás indításaEzt a 3 dolgot mindenképpen kérdezd meg a könyvelődtől, mielőtt vállalkozást indítanál!
albérlet könyveléseHogyan kell könyvelni az albérletet?
könyvelési információk10 könyvelési információ, mely megment a NAV büntetéstől
kata adózás 2018KATA adózás 2018-ban
kettős könyvelésMi az a kettős könyvelés?
magyar számviteli alapelvekMagyar számviteli alapelvek – a könyvelők tízparancsolata
útnyilvántartásHogyan működik az útnyilvántartás?
Jogi feladatok a gyakorlatbanMit csinál a könyvelőm? (1) – Jogi feladatok a gyakorlatban
Pénzügyi feladatok a gyakorlatbanMit csinál a könyvelőm? (2) – Pénzügyi feladatok a gyakorlatban
Elemzési és ellenőrzési feladatokMit csinál a könyvelőm? (3) – Elemzési és ellenőrzési feladatok a gyakorlatban
Gazdasági és vezetési feladatok a gyakorlatbanMit csinál a könyvelőm? (4) – Gazdasági és vezetési feladatok a gyakorlatban
Számviteli és szervezési feladatok gyakorlataMit csinál a könyvelőm? (5) – Számviteli és szervezési feladatok a gyakorlatban
különbözeti adózásHogyan lehet pénzt spórolni a különbözeti adózással?
fordított ÁFA könyveléseA fordított ÁFA könyvelése, ahogy a NAV is szeretné látni
A könyvelő pedig azt mondta…Nem elég, ha a könyvelő azt mondja, így kérj NAV állásfoglalást egyszerűen
Könyvelő okj10 pont, amiben már nem naprakész a könyvelő OKJ tananyag
Számviteli programokA 10 legjobban használható és átlátható számviteli program 2018-ban
mérlegképes könyvelő tanfolyamMelyik a legjobb mérlegképes könyvelő tanfolyam?
éves beszámolóÉves beszámoló készítése és értelmezése
osztalékadóOsztalékadó szabályozás 2018-ban
adóbevallás készítéseAdóbevallás készítése a legegyszerűbben
önellenőrzésMikor kérjen egy cég önellenőrzést?
cégalapítás 2018. évi adóváltozások2018-as változások a cégalapításban
Téves könyvelésHelyre lehet hozni a téves könyvelést? Rém-, és sikertörténetek
Kell-e könyvelő a KATA-s adómentes vállakozásoknak?Szükség van könyvelőre a KATA-soknak?

A legjobb az egészben az, hogy ezt a módszert bármikor, bármely iparágban lemásolhatod és így folyamatos utánpótlást tudsz biztosítani céges blogodhoz, különösebb erőlködés nélkül.