Adwords kampány: költséghatékony beállítások

Értékeld ezt a cikket!

Sok esetben az alacsony költségkeret áll az útjában annak, hogy egy Adwords kampány valóban sikereket tudjon hozni. A ráfordításokat ugyan nem lehet a végtelenségig lefaragni, néhány beállítás viszont segíthet, hogy jobb eredményeket lehessen elérni a költségkeret emelése nélkül is.

Mitől lesz drága egy kulcsszó?

Az Adwords CPC – cost per click – rendszerében minden egyes kattintásért egy aukción kell résztvennünk, a rendszer pedig akkor jeleníti meg a hirdetéseinket, ha túllicitáltuk a versenytársakat. Az Adwords egy sorrendet állít fel a hirdetők – vagy legalábbis hirdetni kívánók – közt és az ajánlatuknak megfelelő sorrendben jeleníti meg a hirdetéseiket.

A drága kattintások leggyakoribb oka az szokott lenni, ha olyan aukcióba csöppenünk bele, ahol a versenytársak nagy téttel indulnak. Jellemzően igen erős verseny szokott zajlani a biztosítási szolgáltatások piacán, az ingatlan-kereskedelemben. Valamint az olyan szolgáltatásoknál, ahol nagyon sürgős megoldásra keresnek a felhasználók. Ilyen szolgáltatás mondjuk a zárcsere, vagy a duguláselhárítás. Ezeknél általában az első helyezett hirdetés nyer kattintást és megbízást is. Könnyen elképzelhető, hogy miért: aki kizárta magát lakásából, vagy épp bokáig áll a trutyiban, az nem fog hosszasan keresgélni a Google-ben.

A másik, és még mindig elég gyakori, oka az lehet, hogy indokolatlanul elszáll egy kulcsszó árazása, hogy valaki ész nélkül emeli a tétet. Ilyenkor jobb egy időre szüneteltetni hirdetéseink megjelenítését arra a keresési kifejezésre és megvárni, míg amatőr versenytársunk bedobja a törölközőt.

Ilyen helyzetben két logikus út áll az ember előtt:

  • kiszáll az adott kulcsszóért folyó versenyből
  • emeli a tétet (a kattintásra szánt maximális összeget)

Middle tail és long tail kifejezések célzása

Az első esetben az lehet a megoldás, ha az erősen kompetitív kulcsszó helyett annak szinonimáit, összetett middle tail, vagy long tail változatait kezdi el használni hirdetései megjelenítéséhez. Ilyenkor a magasabb keresési mennyiséget áldozzuk be azért, hogy valamivel alacsonyabb áron lehessen egy-egy kattintást elhozni. Erősen ajánlott és járható út ez különösen akkor, ha a költségkeret megköti a kezünket, és így esélyünk sincs a nagyobb forgalmú kulcssszavakra elhozni az összes lehetséges kattintást. Ráadásul mivel alacsonyabb licittel indulunk, mint korábban, ugyanakkora költségkeretből több látogatót szerezhetünk az oldalunkra.

middle tail kulcsszavak

Ajánlattételi stratégiák beállítása

A második út, vagyis a licitösszeg emelése akkor lehet célravezető, ha nem tudjuk megkerülni azt a kulcsszót, melyért az erős verseny zajlik. Ha tudjuk, hogy vannak olyan kulcsszavaink melyre mindenképp meg kell jelennie a hirdetésnek, akkor a kampány beállításainál az a legcélravezetőbb, ha a kampánybeállításoknál ajánlattételi stratégiának a “keresési oldal helyének célzását” választjuk. Ilyenkor az történik, hogy az Adwords automatikusan úgy módosítja ajánlatainkat, hogy hirdetéseink mindenképp megjelenjenek az adott kulcsszóra történő kereséskor – legalábbis, amíg bírja a napi költségkeret. A keresési oldal helyének célzása akkor is jól jöhet, ha az alacsony forgalmú kulcsszavakra keresgélőket akarjuk mindenképpen elkapni.

Adwords kampány beállítás

Ugyanitt van egyébként egy “gonosz” ajánlattételi stratégiára is lehetőség, ez a “cél feletti részesedés” Ez azt tudja, hogy mindig egy adott konkurensünk hirdetése felett jeleníti meg a miénket, úgy hogy automatikusan rálicitál az ő hirdetéseire.

Ezt inkább csak üzletileg nagyon-nagyon indokolt esetben szoktam használni, akkor is csak rövid ideig, mert meglehetősen kétélű fegyver. Egyrészt azért, többnyire drágítja a licitet amúgy is, viszont ha a versenytárs is ehhez a stratégiához nyúl, akkor könnyen az egekig szökhetnek a kattintásárak.

Szerencsére a hirdetések rangsorolása és megjelenítése nem kizárólag a licit nagyságától függ.

A hirdetések rangsorolása

Az Adwords a hirdetéseket három tényező figyelembevételével rangsorolja, és ezeknek csak egyike a licitösszeg:

  • licitösszeg
  • minőségi mutató
  • hirdetésbővítmények

Ez azt jelenti, hogy akkor is van esélyünk a hirdetés megjelenítésére, ha alacsonyabb licittel indulunk.

hirdetések rangsorolása

forrás: www.searchenginejournal.com

Minőségi mutató

A második rangsorolási faktor, a minőségi mutató. A minőségi mutató a hirdetések, kulcsszavak és céloldalak minőségére vonatkozó becslés. A jobb minőségű hirdetésekkel egyszerre érhetőek el alacsonyabb árak és jobb hirdetéspozíciók. A minőségi mutató egy 1 és 10 közötti szám, mely a hirdetések, kulcsszavak és a céloldal relevanciáját jelzi.

minőségi mutató

forrás: evolvedigitallabs.com

A minőségi mutató összetevői:

  • átkattintási arány
  • kulcsszó relevanciája
  • céloldal relevanciája
  • hirdetésszöveg relevanciája
  • fiók hirdetéselőzményei

minőségi mutató összetevői

forrás: evolvedigitallabs.com

A relevancia szó nem véletlenül szerepel háromszor is a fenti felsorolásban. A Google-nek az Adwords kampányoknál is az a célja, hogy a leghasznosabbnak tűnő hirdetéseket jelenítse meg a felhasználók számára.

Átkattintási arány

Az átkattintási arány a felhasználók “szavazata” hirdetésünkre, az, ha minél nagyobb arányban kattintanak rá a hirdetésre, azt jelzi, hogy megfelelőnek találják az abban foglalt információkat.

Kulcsszó, hirdetésszöveg, landing

A kulcsszó-hirdetésszöveg-céloldal háromszög együttállása azért fontos, hogy lássa a rendszer, hogy a hirdetésünk és a céloldalunk arról a kulcsszóról szól, melyre hirdetünk és így feltehetően a látogatók számára is értéket közvetít.

Fontos olyan hirdetésszöveget írni, és olyan céloldalt kialakítani mely valóban a témáról szól. Célszerű megkeresni oldalunkon belül azt az aloldalt, mely leginkább a megfelel ennek a követelménynek.  Még jobb, ha külön érkezőoldalt (landinget) készítünk egy-egy hirdetéscsoporthoz.

Hirdetési előzmények

A hirdetési fiók előzményei is a rangsorolási faktor részei: az Adwords figyelembe veszi korábbi kampányaink eredményét és annak megfelelően áraz be minket, mint hirdetőt. Nagyobb esélyünk van jobb minőségi mutatóra akkor, ha már évek óta futtatunk eredményes kampányokat, mint akkor, ha most kezdtünk bele a dologba.

Hirdetésbővítmények

Az Adwords hirdetésbővítmények lehetővé teszi, hogy a fix karakterszámon túl is információkkal egészítsük ki hirdetéseinket. Kampány és hirdetéscsoport szinten is megadhatóak a hirdetésbővítmények.

Hirdetésbővítmények lehetnek weboldalunk belső linkjei, rövid bizalomépítő szövegek, mobilról egyből hívható telefonszámok és megjelenített helyadatok. Ezek ha megfelelően vannak megadva, a minőségi mutatót is emelik, azáltal, hogy magasabb átkattintási arányt generálnak. Ráadásul az is a hasznuk, hogy keresési hirdetéseink látványosabbak lesznek és több helyet fogalnak el.

Adwords kampány beállítás

Minden helyzet és minden Adwords kampány más és más. Egy kampány akkor tud igazán hatékonyan működni és eredményeket szállítani, ha az üzleti célhoz igazodik és az annak legmegfelelőbb beállításokat választja.

Ezért még a fentiek előtt érdemes azt a kérdést feltenni, hogy pontosan milyen eredményt szeretnénk elérni? Aztán ennek fényében választani stratégiát és Adwords kampány beállítást. Hatalmas előnye a rendszernek, és általában az összes online hirdetési csatornának, hogy szinte azonnal érkeznek statisztikák, visszajelzések. Ezek függvényében folyamatos munkával optimalizálható a kampány, hogy idővel egyre javuló eredményeket hozzon.

Szóljak, ha írok hasonlót?